Abi ne yapayım! Bir TIR malı boşaltacak yer bulamadım.

6 Şubat depreminde Malatya’ya gitme sebebim, yardım akışının tıkandığı ve yardım malzemelerinin yollara boşaltıldığı haberlerinden ve duyumlarından sonra bir depolama alanı ile yeni dağıtım kanalı açarak akışın hızlanmasına yardımcı olmak ve boşaltılamayan ürünlere depolama alanı sağlamaktı.

Malatyalı dostumuzun sayesinde depolama alanını bulduk. Sonraki gelişmeleri, “Deprem Bölgesine Gittim, Gördüm, Yaşadım” raporumda detaylı yazdım. İlgi duyanlar, https://insights.tirport.com/deprem-bolgesine-gittim-gordum-yasadim/ linkinden ulaşabilir.

Malatya Çevre Yolu üzerinde ve resmî kurumlara giderken yol üzerinde birkaç kamyondan boşaltılan yardım malzemelerini görünce bir şoför meslektaşımın yanına gittim.

Ben: Neden yol üzerine boşaltınız?

Şoför: Malları sardıktan sonra “Malatya’ya gideceksin” dediler. Tako filan hak getire. Birkaç saat uykuyla kardeşimle değişimli buraya geldik.

Şoför: Söylenen adrese vardığımda “yer kalmadı” dedikleri için malı boşaltamadım. Sonra boşaltacak yer bulabilmek amacıyla dolaşmaya başladım.

Şoför: Bir TIR malı nereye boşaltayım? Abi. Sen söyle?

Şoför: En azından yol kenarına boşaltayım ki ihtiyacı olanlar da buradan alsın, diye düşündüm ve irkaç depremzedenin yardımıyla buraya boşaltmak zorunda kaldım.

Malatya’ya gitmeden önce 09 Şubat tarihinde telefonum çaldı. Sosyal medyada “Malatya’ya depo açmak için gittiğim” mesajımı göre bir hanımefendi arıyordu.

Hanımefendi: Malatya’da ve Hatay’da bildiğiniz başka depolar var mı?

Hanımefendi: Kullandıkları depolar, yetersiz kaldığı için xxxx (adını yazmayacağım bilinen resmi yardım kuruluşu) adına Malatya’da depo arıyoruz.

Ben: Malatya için bizim depo olabilir.

Hanımefendi: Deponunuz yüksekliği nedir?

Ben: Depo yüksekliği önemli değil. Uzun süreli mi kalacak? Raf mı koyacaksınız ki? Raf koymanız, birkaç ay sürer. Önemli olan, hızlı akış. Hemen indirip, tasniften sonra dağıtıma hazırlamak önemli. Bunu da zemin istifle yapabilirsiniz.

Bugün Türkiye genelinde maalesef bunun haricinde nerede, hangi özelliklerde, kaç m2 depolama alanı olduğu bilgisine sahip değiliz. Maalesef afet durumunda, afet bölgeleri ile yakınlarındaki bölgelerde mevcut depolar ile depolamaya müsait alanlardan nasıl ve ne oranda istifade edilebileceğine dair de bir sınıflandırma ve çözüm mevcut değil. Deprem sonrası bunun ne kadar değerli bir bilgi olduğu ortaya çıktı. Bizzat yaşadım. Hatta Ticaret Bakanlığı, excel ile bölgdeki depoları tespit etmeye çalıştı.

Aslında kendime kızıyorum çünkü DepOrtak için depolama alanlarını veri tabanına kaydederken Malatya’ya gidememiştim. Gidebilseydim birçok depolama alanını kaydedebilir ve direkt veri tabanına kayıtlı çok sayıda depolama alanı çalışabilirdik.

Bunları yaşayınca Akın Bey, DepOrtak için yazılım ekibinden çok ivedi “depolama alanınızın afet durumunda kullanılmasını ister misiniz?” algoritmasının hazırlanmasını istedi. Böylece afet durumunda depolama alanının ücretli veya ücretsiz kullanılmasını isteyenler, bunu belirtebilecek ve bu depolama alanları, afet durumunda kullanabilecektir.

DepOrtak, artık sadece ticari ürünler veya ev eşyaları için ihtiyaç anında farklı coğrafyalarda saniyeler içinde zahmetsizce depolama alanı bulunmasını sağlamakla kalmayacak olup deprem gibi afet durumlarında da gri depolar dahil depolama amaçlı kullanılabilecek bütün depolama alanlarının da bulunmasını sağlayacaktır.

DepOrtak teknolojisi sayesinde afet bölgesinde veya afet bölgesine yakın sadece lojistik hizmet veren şirketlere ait depolar değil Gri Depolama Alanları olarak tanımladığımız depolama alanı olabilecek her yer, afet durumunda kullanılabilecektir.

Yapılması gereken tek şey, ister lojistik hizmet veren firmaya ait depo olsun ister Gri Depolama Alanı olabilecek bir fabrikanın deposu veya bir AVM’nin otoparkı veya bir futbol stadının otoparkı olsun bunların, DepOrtak teknolojisi ile pinlenerek kaydedilmesidir. Bundan sonrası aynen ticari mal veya ev eşyasında olduğu gibi yardım malzemeleri de DepOrtak teknolojisi ile yönetilebilecektir.

Afet durumlarında ise istenilen bölgelerde, önceden tanımlanmış depolama alanı kapasiteleri, AFAD başta olmak üzere devletin ilgili kurumlarının koordinatörlüğünde, DepOrtak’ın akıllı platformunun desteğiyle uzaktan konum-tabanlı-gerçek-zamanlı planlaması ve tahsisi yapılabilecek, tüm süreç uçtan uca cepten bile yönetilebilecek.

Ben, hayalperestim

Ben, bir hayalperestim. Her zaman hayallerim oldu.

Üniversite bitirme tezimde konteynerleri barcode ile takip etmek; üniversiteden mezun olurken 35-40 yaşımda mutlaka eğitim ve danışmanlık şirketi kurmak; uzayda lojistik yapmak; Türkiye’yi daha iyi yönetirim düşüncesiyle Cumhurbaşkanı olmak; İstanbul’u daha iyi yönetilebileceğim iddiasıyla İstanbul şehri-emin olmak gibi birçok şeyi hayal ettim. Bunların bir kısmı gerçekleşti, bir kısmını için gayret etmeme rağmen başaramadım ve bir kısmı ise sadece hayal olarak kaldı.

Hayallerim bitmedi. 50 yaşındayım ve hallerim var. Ürünler için her coğrafyada süre ve miktar sınırı olmaksızın zahmet çekmeden en uygun depolama alanı bulma işini kolaylaştırmayı; tedarik zincirinde değişen durumlara uyum göstermesini sağlayacak esneklik kazandırmayı; bir gün herkesin depocu olmak isteyeceğini ve herkesi depocu yapmayı; lojistik ile ilgili dünyaya örnek olabilecek yeni bir iş modeli geliştirmeyi hayal ettim.

Bu hayallerimi gerçekleştirmek için TIRPORT’un kurucusu Akın Beyin liderliğinde ve ekibiyle yaklaşık 18 ay çalıştıktan dijital platform ve yeni nesil dijital pazar yeri DepOrtak’ı hayata geçirdik.

DepOrtak, depolama alanı ihtiyacını ve depolama alanı arzını konum tabanlı, gerçek zamanlı, akıllı filtreleme teknolojisi ve yapay zekâ destekli algoritması sayesinde eşleşmesini; ürünler için süre ve miktar sınırı olmaksızın sadece normal zamanlarda değil değişen pazar koşulları veya acil durumlar için saniyeler içinde ihtiyaç duyulan özelliklerde (lokasyon, büyüklük, süre, teknik altyapı, ürün tecrübesi, güvenlik vs.) alternatif depolama alanlarının bulunmasını, bunların zahmetsizce incelenmesini ve kıyaslamasını ve nihayetinde en uygun olanın seçilmesini sağlayarak depolama alanı bulunmasını kolaylaştırmayı ve tedarik zincirine esneklik kazandırma hayalimi gerçekleştirecek.

DepOrtak, “Gri Depolama” çözümü ile depolama alanı olmaya uygun her yerin depolama amaçlı kullanılmasını; depoları (gri depolar dahil) dijital ağ ile birleştirerek Fiziksel İnternetin oluşmasını; depolama alanlarının ortak kullanılması ile paylaşımı ekonomisini; “Son Kilometre Depolama” çözümü ile dağıtımı 2 saate indirecek ve iade sorununu çözülmesini; depolama alanı merkezli ekosistem ile tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinde ihtiyaç duyulan tedarikçilere direkt ulaşılmasını sağlayarak lojistik ile ilgili dünyaya örnek olabilecek yeni bir iş modeli geliştirme hayalimi gerçekleştirecek.

DepOrtak, “Gri Depolama” çözümü ile ayrıca “bir gün herkesin depocu olmak isteyeceğini ve herkesi depocu yapmahayalimi gerçekleştirecek.

DepOrtak, depolama alanlarında kullanılamayan veya kısa süreli boş kalan küçük alanlardan gelir elde edilmesini sağlayacaktır. Depolama alanındaki bir paletlik veya 1 m3’lük boş alanını bir gün için dolduran şirketler, daha düşük maliyetlerle ve çok daha yüksek kârla çalışabilir. Depolama alanında sene boyunca sürekli boş kalan örneğin 25 paletlik veya 35-40 m3’lük bir alan, satışa dönebilse (ilave gelir) orada çalışan bir personelin yıllık toplam maliyeti karşılanabilir.

DepOrtak, kesinlikle en önemlisi, konum tabanlı teknolojisi ile özellikle deprem gibi afetlerde en uygun depolama alanlarının saniyeler içinde bulunmasını sağlayacaktır.

Siyasi Partilere Açık Mektup

14 Mayıs tarihinde yapılacak seçime girecek olan Cumhurbaşkanı adaylarına ve Siyasi Partilere Açık Mektup (kim kazanırsa kazansın) …

Türkiye’nin lojistiği durursa hem yurt içi hem de uluslararası ticaretimiz durur ve sonrasında her şey yani Türkiye durur (eğitim, üretim, tarım, turizm…).

Bundan dolayı Türkiye’nin lojistiği, “Milli” ve BEKA meselesidir.

Türkiye’nin lojistiğinin çok daha doğru (verimli, etkili, etkin) olması için önerilerim (hayata geçirilmesi ve uygulanması için her türlü desteği vermeye hazırım):

Daha Fazla Oku

Siyasallaşan Tedarik Zinciri ve Lojistik

Ülkeleri yöneten siyasetçiler, hem devlet işlerini düzenlemek ve yönetmek hem de ülkelerinin dünya genelinde söz sahibi olabilmesi için farklı şeyleri siyasallaştırarak bunları siyasi (politik) enstrümanlar kullanır.

Üretim ve satış ile ilgili teknik bir konu olarak görülen “tedarik zinciri”, bugün siyasallaşarak yeni bir siyasi enstrüman olmaya başladı ve siyasetçiler, “tedarik zinciri” ile siyaset yapıyor. Hatta bazı ülkeler, dünya genelinde söz sahibi olmak için tedarik zincirini konuşuyor.

Daha Fazla Oku

İstanbul’un Fethinin Lojistik Sırrı

İstanbul’un Fethi, sadece bir şehrin fethedilmesi olmayıp bir çağı kapatarak yeni bir çağa geçilmesini sağlayarak Avrupa’da Rönesans döneminin ve coğrafi keşiflerin başlaması gibi etkileri ile dünyanın değişmesine de yol açmıştır.

İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han, aslında bir lojistik dehasıdır.

İstanbul’un kuşatılmasının ve fethedilmesinin arkasında çok önemli lojistik kararlar ve uygulamalar vardır.
Daha Fazla Oku

Bayram Şekeri

İslam aleminin en önemli dini vecibelerinden olan Ramazan bitti ve Ramazan Bayramını veya halk diliyle Şeker Bayramını kutlayacağız.

Bayramlık yeni kıyafetlerimizi ve ayakkabılarımızı giyerek elleriniz öpmek için büyüklerimizi ziyaret edeceğiz ve orada ikram edilen çikolataları, şekerleri ve tatlıları (evde yapılan veya dışarıdan alınan) yiyeceğiz. Belki de yaşımız ne olursa olsun hala “bayram harçlığı” vermelerini dört gözle bekleyeceğiz.

Bayram’da sevdiklerimizle birlikte gezmeye gideceğiz ve güzel bir öğle yemeği yiyeceğiz.

Evde bizi ziyaret edecekleri beklerken kapı zilini çalan çocuklara, çikolata veya şeker ikram edeceğiz.

İkram edilen çikolataları ve şekerleri üreticisinden veya satıcısından alarak perakende satış noktalarına getiren,

İkram edilen ev yapımı veya dışarıdan alınan tatlıların şekerlerini, unlarını, yağlarını, sütlerini, ambalaj malzemelerini ve diğer malzemelerini üretim noktalarından perakende noktalarına veya tatlı imalathanelerine getiren,

Bayramlıklarımızı üretim noktalarından perakende satış noktalarına getiren,

Lokantalarda sunulan yiyecekler için kullanılan malzemeleri ve içecekleri üretim noktalarından buralara getiren,

lojistik firmalarının ve lojistik uzmanlarının (lojistik firmasında çalışan, ürünleri üreten firmalarda çalışan veya bu süreçlere destek veren herkes) bayramı kutlu olsun.

Eğer bu bayramda bir şeker veya çikolata, bizi veya çocukları mutlu ediyorsa, bu lojistik sayesinde oluyor.

Cebinizden bayram şekeri ve gönlünüzden bayram şekerinin tadı eksik olmasın.

Bütün sevdiklerinizle birlikte mutlu bayramlara

Saygılarımızla

NOT: Corona yokmuş gibi yazmak istedim.

Onlar Doğuştan Lojistikçi

Tedarik zincirine ve lojistiğe doğuştan yetenekli annelerimiz;

  • Daha az CO2 emisyonu olacak şekilde rota planlaması ve Milk Run ile çocuklarımızı okula veya sosyal faaliyetlere en kısa sürede yetiştiriyor ve topluyor.
  • Evin ihtiyaçları için stok yönetimi (tahmin, tedarik, koruma) yaparak ihtiyaç kadarını bulunduruyor (traş köpüğünüz bittiğinde markete gitmeden yenisi hazır).
  • İlaçlar ve temizlik malzemeleri için tehlikeli madde lojistiği uyguluyor
  • Yiyecekler için soğuk zincir uyguluyor
  • Yükleme optimizasyonu ile seyahat için gerekli her şeyi, bavullara yerleştiriyor
  • “Domatesleri alta koyma ezilir” diyerek “ağırlar alta, hafifler üste” kuralını uyguluyor
  • “Önce dolaptaki yemekler bitecek” diyerek FIFO uyguluyor
  • 5S ile dağınık elbiseleri ve eşyaları toplayıp, odaları düzenleyerek eşyalarımızı rahatça bulmamızı sağlıyor
  • “Koş fırından hamur al” diyerek JIT yapıyor ve akşam eve geldiğinizde sıcak çorbayı içince ve dumanı üstünde tüten pirinç pilavı, patlıcan musakka ve cacık üçlemesini afiyetle yediğinizde “JIT” budur diyorsunuz
  • Atık yönetimi yapıyor ve geri dönüşümünü (kuru ekmeklerden ekmek tatlısı, yumurtalı ekmek) sağlıyor.
  • En kaliteli ürünü bulabiliyor ve pazarlık yetenekleri ile en ucuza satın alabiliyor
  • “Terlisin soğuk içme” veya “hırkanı giy” diyerek risk yönetimi ile önlem alırken ıhlamur demleyerek ve kanayan dize üfleyerek acının etkisini azaltıyor.
  • Depo yönetimi ile her şey yerli yerinde tutarak her an kullanıma hazır sunuyor.
  • Gezmeye veya pikniğe gidişleri organize ediyor
  • Evin nakit akışını yönetiyor
  • Dünyanın en güvenli, en konforlu, en sağlıklı, en iyi donanımlı, en kaliteli deposunda hayat veriyor
  • Ve bütün bunları yaparken zaman yönetimi ile kendilerine de vakit ayırabiliyor
  • Dünyanın en güvenli, en konforlu, en sağlıklı, en iyi donanımlı, en kaliteli deposunda hayat veriyor ve hatta intermodal taşımacılık yapıyor.

Annelerimiz, dünyanın solmayan ve kokusu gitmeyen çiçekleridir.
İyi ki varsınız.