3G VE LOJİSTİK

1G, 2G ve 2.5 G derken 3G teknolojisi, 30 Temmuz 2009 itibariyle Türkiye’de de hayata geçti.
Araç telefonlarının kullanılmaya başlamasını hatırlıyorum. Türkiye, cep telefonu ile 1994’te tanıştı. Üniversite mezuniyeti sonrası kazandığım ilk maaşımla 1996’da ilk cep telefonumu almıştım. Zamanla küçüldü, melodileri gelişti, kamera eklendi, radyo & MP3 özellikleri eklendi.
3G ile kablo bağlantısına ihtiyaç olmadan, zaman ve mekan bağımsız, bilgisayardan ya da cep telefonundan mobil ortamda da ADSL’den çok daha hızlı internete bağlanmak mümkün olacak. 3G uyumlu ve kameralı telefonlar ile karşıdaki kişi ile görüntülü konuşma yapılabilecek. İletişimin güzeli, yüz yüze olanıdır. Cep telefonunu modem gibi kullanarak bilgisayarımıza veri aktarımı yapabileceğiz.
Lojistik sektörü, GPRS ve EDGE teknolojisinin (2 G ve 2.5 G) sağladığı imkanları başta araç takip olmak üzere birçok alanda kullandı.
3G; lojistik sektörü ve lojistik iş süreçleri için nasıl faydalar sağlayabilir? GPRS teknolojisinin lojistik uygulamalarına ek olarak ne tür uygulamalar olabilir?
Bilginin, lojistikteki önemi yadsınamaz. Hele bu bilgi öncesinden daha hızlı verilebilecek ise.
Müşterinize malların teslimi canlı yayınla gösterilebilir mi? İmzanın aktarılması mümkün olabilir mi?
Teslim bilgileri, çok hızlı şekilde direkt müşterinizin veri tabanına aktarılabilir mi?
Aracın kabinine yerleştirilecek cep telefonu kartlı ufak kamera ile nerede olursanız olun cep telefonunuzdan şoför izlenebilir mi?
Araç yolda kaldığında “sorun nerede” diye sormak yerine teknik servise görüntülü olarak arızayı gösterebilmek mümkün olabilir mi?
Bar-code veya RFID bilgileri, cep telefonun ile uydu üzerinden müşterinize iletilebilir mi?
Müşterinize web üzerinden verilen hizmetler (envanter takibi, ürün takibi gibi) cep telefonu ile verilebilir mi?
Hasarlı ürünler, müşteriye veya sigortaya canlı yayınlanabilir mi?
3G ağları, 2G öncüllerine göre daha yüksek düzeyde güvenliği sağlayabilir mi?
Müşteriniz sizi aradığında “yoldayım, ya da toplantıdayım” gibi yanıtlar yerine daha yaratıcı çözümler bulmanız gerekebilir mi? Veya Müşteriniz “ben de aracın içini görmek isterim diyebilir mi?
Unutmadan ! Fedex ve D.W. Morgan (sadece 100 kişi çalışıyor) firmaları, IPhone’nu kullanarak müşterilerine hizmet vermeye başladı. Bu hizmet için yapılan yatırım gözünüzü korkutmasın (30 adet Iphone ve 6 hafta süresi ile destke veren IT uzmanı masraflarını dahil toplam 21.000 USD)
Apple, Iphone için “takip ve izleme” uygulaması geliştirdi. 100 kişinin çalıştığı D.W. Morgan müşterilerine “last mile visibility” imkanı sunabiliyor. Apple – Itune’dan Fedex Mobile for Iphone uygulamasını yükleyerek ürün takibini ve diğer işlemleri cep telefonu ile yapabiliyorsunuz.
Sanırım şoförler Iphone veya diğer markaları kullanmayı sevecektir. Böylece onların teknolojiyi kullanma yönündeki çekinceleri azalabilecektir.
3G hizmeti sunan operatörler veya onların çözüm ortakları veya IPhone ve diğer markalar, yakında lojistik firmalarının kapılarını çalmaya başlayabilir mi?
Yazının linki: http://www.utikad.org.tr/haberler/?id=3677

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir