Türkiye bir Tedarik Zinciri Ülkesi (2011)

16 Kasım 2011 tarihinde Brüksel’de bir konferansına katıldım. Tedarik zinciri ve lojistik ile ilgili gelişmelerin ve öngörülerinin anlatıldığı bu konferansa, Avrupa’daki önemli markalarının tedarik zinciri ve lojistik yöneticileri de davet edilmişti.

Sunum yapan bir uzman, birçok ülke ile ilgili bilgiler verirken dinleyicilere bu ülkeler hakkındaki düşüncelerini ve yorumlarını soruyor ama çok az sayıda dinleyici, düşüncelerini söylüyordu.

Uzman, “Türkiye ile ilgili düşüncüleriniz nedir?” diye sorunca neredeyse bütün dinleyicilerin eli havaya kalktı.

Söz alanların hepsi, Türkiye için olumlu düşüncelerini belirttip dinamik yapısına vurgu yaptıktan sonra “mevcut yatırımlarını geliştirmeyi veya yatırımlar yapmayı düşündüklerini” söyledi.

Türkiye’den geldiğimi öğrenenler, kahve ve yemek aralarında yanıma gelip Türkiye’nin hem genel durumu hem de lojistik alt yapısı hakkında daha fazla bilgi almak istediler.

Konferans sonrası otelde dinlenirken “Türkiye, bir tedarik zinciri ülkesi olabilir mi?” diye düşündüm.

Türkiye’deki otomotiv, beyaz eşya, dayanıklı tüketim, hazır giyim, ev tekstili, makine, gıda, mobilya, seramik, yapi gereçleri ve diğerleri gibi birçok sektördeki ana sanayi ve yan sanayi firmaları, üretim gücüne ve yeteneğine sahip. Bu firmalar, kaliteli ürünler üretebiliyor.

Türkiye, bu özelliği ile uluslararası ve global tedarik zincinin en güçlü tedarik veüretim halkası olabilir.

Türkiye; üretim halkası özelliğini, tanrı vergisi ve kıskanılacak coğrafik konumu ile destekleyebilir.

Türkiye; üretim gücü ve coğrafik vasıflarını, mevcut ve yakın zamanda daha da iyileşecek olan lojistik alt yapısı ile güçlendirebilir.

Türkiye; üretim gücü, cografik konumu ve lojistik alt yapısı ile uluslararası ve global tedarik zincirinin en güçlü oyuncusu ve paydaşı olabilir.

Tedarik zinciri ülkesi olarak Türkiye, uluslararası ve global tedarik zincirinin daha fazla çevik, uyumlu, esnek ve hızlı olmasını sağlayabilir.

Tedarik zinciri ülkesi olarak Türkiye, uluslararası ve global tedarik zincirinin daha az karmaşık yapıda çalışmasını ve daha fazla yalın olmasını sağlayabilir.

Tedarik zinciri ülkesi olarak Türkiye, uluslararası ve global tedarik zincirinin daha az risklerle çalışmasını ve bunların daha iyi yönetilmesini sağlayabilir.

Tedarik zinciri ülkesi olarak Türkiye, uluslararası ve global tedarik zincirine daha fazla değer katabilir.

Tedarik zinciri ülkesi olarak Türkiye, uluslararası ve global tedarik zincirinin daha fazla güvenli ve güvenilir olmasını sağlayabilir.

Tedarik zinciri ülkesi olarak Türkiye, uluslararası ve global tedarik zincirinin daha az maliyetli çalışmasını ve envanterin daha iyi yönetilmesini sağlayabilir.

Yağ var, un var, şeker var . . . Helvayı yapalım.

Üretebiliyoruz, kıskanılacak bir coğrafi konuma sahibiz, lojistik alt yapımız var . . . Türkiye’yi Tedarik Zinciri Ülkesi yapalım.

Türkiye’yi “Tedarik Zinciri Ülkesi” olarak tanıtalım.

Sadece üretim değil, sadece coğrafi konum değil, sadece lojistik özellikler değil.

Hepsi bir arada. Hepsi, bir birini destekliyor. Hepsi, uluslararası ve global tedarik zincirinin en güçlü halkası.

Hepsi, Türkiye’de var.

Benim sloganım “Türkiye, Bir Tedarik Zinciri Ülkesi”.

NOT: Bu yazı, 30 Kasım 2011 tarihinde yayınladı.

https://www.utikad.org.tr/Detay/Sektor-Haberleri/9038/turkiye-bir-tedarik-zinciri-ulkesi

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir